Choď na obsah Choď na menu

prof. Poliak, 105 rokov

18. 11. 2018

poliak.jpgDr.h.c prof. Ing. František Poliak (1913-1996)

je považovaný za priekopníka pohonárskej techniky na Slovensku. Študoval na ČVUT v Pra-he. Po návrate do Bratislavy, bol zástupcom firmy BBC a stal sa externým učiteľom na práve sa za-kladajúcej Slovenskej vysokej škole technickej. V r. 1948 bol menovaný za profesora na Ústave elektrických pohonov SVŠT.
V 50. rokoch sa presťahoval do Košíc, kde sa zakladala Vysoká škola technická (1952/53 ) a tu sa stal vedúcim Katedry elektrotechniky.
Je zakladateľom Elektrotechnickej fakulty VŠT v Košiciach (1969) a bol jej prvým dekanom (do r. 1972). Katedru elektrotechniky pre-transformoval na Katedru elektrických pohonov (1969), jedinú tohto zamerania v Československu, kde bol vedúcim do r. 1979. Vychoval 10 kandidátov vied, z ktorých 4 ešte pôsobia na katedre (doc. Viliam Fe-dák, doc. Michal Kostelný, prof. Jaroslav Timko, prof. Pavel Záskalický).
Založil pobočku Československej vedecko-technickej spoločnosti vo Východoslovenskom kraji, bol predsedom jej krajského výboru a zor-ganizoval prvú Konferenciu o tyristorovej technike v elektrických po-honoch (1972), ktorá sa stala predchodcom medzinárodnej konferen-cie Electrical Drives and Power Electronics (EDPE).
Pri príležitosti 80-tych narodenín mu bola udelená Zlatá medaila Technickej univerzity a pri príležitosti dvadsaťpäťročného jubilea ním založenej fakulty boli jeho zásluhy ocenené udelením titulu Dr.h.c.
Napísal významnú knihu Elektrické pohony (1953), ktorú inovoval spolu s prof. L. Zborayom a doc. V. Fedákom v r. 1987 ako celoštátnu učebnicu pod názvom Elektrické pohony. Preložil a vydal tiež knihu prof. Fritza Kümmela, Elektrické pohony, úlohy a riešenia (1988).